De Morgen

Lubiana Kepaou

« Al op mijn zestiende wist ik dat ik muziek wou doen. Als Brussels meisje ben ik in alle Belgische conservatoria gaan kijken, maar het Lemmens was anders. Het is er meer eclectisch. Ik word hier aangemoedigd om mijn eigen weg volgen. Met invloeden van soul- en popmuziek en met mijn eigen instrument: de kora. Wat ik vandaag doe is al lang geen jazz meer. »

« Ik heb eerst wat gitaar en saxofoon gespeeld, maar ik haalde meer voldoening uit zingen en songschrijven. Ik voelde me slecht, alsof ik iets miste. Tot ik anderhalf jaar geleden als bij toeval de kora ontdekte, een West-Afrikaans instrument dat wat klinkt als een harp, met vislijnen als snaren en een doorgesneden kalebas als klankkast. »

« Het was zo’n cliché-moment uit een film, waar alles zich plots in slow-motion voor mijn ogen afspeelde. Ik was op vakantie met mijn mama in Spanje, hoorde iemand kora spelen en ik wist dat dit mìjn ding was. Die band met mijn voorouders – als kind van een blanke moeder en Kameroense vader – had ik al die tijd gemist. »

« De kora is een erg traditioneel instrument en wordt enkel overgeleverd van vader op zoon. In het begin had ik schrik voor de reacties, maar dat valt goed mee. Toumani Diabaté, een van de bekendste koraspelers, houdt van mijn stijl, zeker in combinatie met mijn stem. Er zullen ook wel mensen tegen zijn, maar traditionalisten zijn er overal. »

« Op school leer ik alle jazztechnieken, ga ik in de diepte van de muziek. En dat pas ik zelf toe op de kora. Ik zit nu in een combo met Dré Pallemaerts, die ook erg houdt van die Afrikaanse groove. Bij hem zing ik dus niet, maar speel ik alleen. Niet eenvoudig, want de kora kan niet alle noten aan. Ter vergelijking: ik kan er alleen de witte noten van de piano op spelen. »

 

« Onlangs ben ik alleen naar Londen getrokken om er contacten te leggen. Dat was een succes. Michael Timothy, ooit musical director van Massive Attack, wil met me werken. Ik heb een cover opgenomen met Bilal Khan, een Pakistaanse zanger met een miljoen Facebook-volgers. En een van de schrijvers van Beyoncé blijkt fan van een cover die ik maakte van het nummer ‘Daddy Lessons’. Soms is het allemaal een beetje onwezenlijk. »

‘King Of My Kingdom’, de nieuwe single van Lubiana, staat nu op iTunes.

© Illias Teirlinck – De Morgen